Bevezető

2008.04.09. 00:15 | pblue | 13 komment

Címkék: history mind the gap london underground

1968-ban a londoni metró vezetői megunták, hogy folyton figyelmeztetniük kell az utasokat a szerelvény és a peron közti résre. Ez a rés amúgy annak köszönhető, hogy sok állomás nem egyenes, hanem íves (az egyik leglátványosabb példa erre a Central line Bank nevű megállója). Szóval úgy döntöttek a közlekedési vállalatnál, hogy rögzítik a figyelmeztetést, és automatikusan játsszák be, ott ahol szükséges. Elektronikus berendezést akartak használni, érthető okokból olyat, amelyik nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így a hangot digitálisan rögzítették. 1968-at írunk, a tárolókapacitás költségei meglehetősen magasak, emiatt rövid és velős üzenetet választanak. A szöveget egy színész mondta fel, a hangrögzítést pedig két hangmérnök végezte: egy ürge a Scottish Telefunken-től és Peter Lodge, a Redan Recorders tulajdonosa. A felvétel során egyszer Lodge, hogy bemérje a jelszintet, szintén felmondta a mondatot, és mivel a színészük később jogdíjakat követelt, ezért vegül a mérnök által felmondott verzió került használatba. Ezt hallhatjuk mind a mai napig a londoni metróban a legtöbb helyen (vannak persze kivételek, például a Piccadilly line-on egy Tim Bentinck nevű színész hangján szól).

Egy londoni számára a figyelmeztetés valószínűleg beleolvad a város háttérzajába, fel se tűnik neki. A turistáknak sem hordoz túl sok információt, annál inkább jelent örömet - mindig lelkesen ismételgetik a gép (illetve Peter Lodge) után. A mondat a város egyik emblémájává vált, visszaköszön pólókra és bézbólsapkákra nyomva, zenekarnévként, filmcímként stb. Én viszont ahogy visszaemlékszem 2007 júliusára, úgy rémlik, hogy egy olyan ember számára, aki pár napja érkezett Londonba, azzal a szándékkal, hogy itt kezdjen új életet, nos számára a figyelmeztetés sokkal inkább egy másik gapre hívja fel a figyelmet - arra amelyik a kontinens és a sziget között húzódik, és English Channel-nek hívják. Ez több mint földrajzi gap, és ez már az első pillanatoktól kezdve szembetűnő. Pár óra után meg is fogalmazódik az emberben, hogy ez itt nem Európa, szóval mind the gap!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindthegap.blog.hu/api/trackback/id/tr28417780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsp · http://poker.blog.hu 2008.04.18. 02:33:14

jó ötlet a blog, előkelő fülre kerültél a netvibes-omban!

amúgy aszittem a london és budapest közti gapre utal a 'mind the gap'. bár azt nem nehéz mind-olni.

hajrá!

marci 2008.04.22. 04:17:07

a legjobb sztem a bugyira nyomott Mind the Gap felirat... ;)

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2008.04.22. 08:12:23

az ujabb vonalrészeken már egy (automatikusan felmondott) csajt is hallottam aki egész mondatban szol, h pls mind the gap btw the platform and the train vagy valami hasonlo. [nem utazok sokat londonban]

chabba (törölt) 2008.04.22. 08:36:25

jaja, "please mind the gap between the train and the platform", de most így hirtelen úgy rémlik, hogy csak a vonatban hallható ez a felvétel.

rivera 2008.04.22. 11:32:12

mind the gap, nagy flash volt mikor először hallottam a metróban, akkor villant be h pontosan mit jelent :)

pblue · http://www.savingprivateblue.net 2008.04.22. 11:34:52

egészen pontosan: "please mind the gap between the train and the platform edge", és szerintem is inkább vonatokon hallható

anteus 2008.04.22. 22:31:18

a legjobb, amikor a peronőr többször egymás után lejátssza a felszólítást gépről, majd amikor az ember még mindig a peron szélén kóricál, nyakon kap egy mikorofont és beleordít: " mind the bloody gap!" (jó cockney kiejtést gondoljatok hozzá...) :-))

htmlinfo · http://htmlinfo.hu 2008.04.23. 08:00:53

A nő, akinek a hangját hallhatjuk, Emma Clark.
Honlapjáról (www.emmaclarke.com) több, a Tube-on bemondott szöveg le is tölthető :)
www.emmaclarke.com/voiceover-demos/london-underground

___________________________ (törölt) 2008.05.28. 21:00:24

Egyetlen kerdesem van: miert London? Budapesten felnove egyetlen dolgot hataroztam el: egymilliosnal nagyobb varosba soha, mert az mocsok, lepra, getto. Par napig korulneztem Londonban, megallapitottam, hogy valoban mocsok, lepra, getto, helyesebb volna Uj-Pakisztannak hivni. Igy hat Birminghamben kotottem ki. Sajnos, az is mocsok, lepra, getto. Keresnem kell valami meg kisebbet. York?

foreigner · http://foreigner.blog.hu 2008.06.03. 15:17:23

Shenpen. Próbáld meg esetleg Szilasligetet! Az kisebb.
süti beállítások módosítása