Metrótérképek története

2010.02.09. 02:58 | pblue | 1 komment

Címkék: történet beck harry metrótérkép

london tube map historyFeldobtam a tumblremre London metrótérképeinek rövid történetét 19 képben. Az első kép az 1902-es, Central London Railway-t, a Central Line ősét ábrázoló térkép. Az utolsó értelemszerűen az idei, 2010-es, legfrissebb. Forrásként ez a nagyszerű oldal szolgált.

Nekem a legérdekesebb az a mozzanat ezekből, amikor 1933-ban először megjelenik Harry Beck emblematikus és kultikus térképe, amelyet aztán annyian annyiszor és annyiféleképpen dolgoznak fel, értelmeznek újra, remixelik stb. A valójában rendkívül komplex logikájú ábrát valószínűleg nem kis erőfeszítés volt megalkotni, Becket mégsem fizették túl, konkrétan 5 guineat kapott a munkáért. Mégis egészen 1960-ig ő készítette az összes londoni metrótérképet, egyetlen 1939-es, amúgy nem túl népszerű kivétellel, amely látható is a 19 közt. Sőt, mind a mai napig nem változott sokat sem a dizájn, sem a koncepció, és a legújabb térképek is mind a Beck-i szellemben készülnek.

A 19 térkép ezen a linken érhető el: http://pblue.tumblr.com/tagged/londontubemaphistory.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindthegap.blog.hu/api/trackback/id/tr681741112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tjp 2010.02.09. 13:31:50

Egeszen megnyugtato erzes, hogy mar az 1911-esen rajta vagyunk.
süti beállítások módosítása